lauantai 31. lokakuuta 2015

31.10 - Australia: Autolla Jervis Bay - Sydneyn esikaupunkialue Glenmore Park

Aamu oli lämmin, jo 15 astetta. Lähdimme aamupalan jälkeen mökistä kahdeksalta takaisin pohjoiseen Nowraan, josta käännyimme ajamaan Grand Pacific Drivea eli maisematietä rannikkoa pitkin.

Piipahdimme Seven Mile Beachillä tuulisella rannalla lähes heti. Sitten ajoimme Kiamaan katsomaan tunnettua Blowholea eli vettä suihkuavaa aukkoa kalliossa.

Seven Mile Beach

Kiaman Blowhole

Kiaman Blowhole

Kiaman jälkeen oli vielä nähtävänä Cathedral Rocks-kivi rannan tuntumassa.

Cathedral Rocks

Shellharbourissa söimme leipä-lounasta ulkona penkillä rannalla, kunnes lokit tulivat liian lähelle ja suojauduimme autoon. Jatkoimme Wollogongin läpi edelleen samaa maisematietä pitkin. Maisema oli jo Sydneyn esikaupunkialuetta; leveitä teitä ja liikekeskuksia. Sää oli lämmin, noin 24 astetta ja aurinkoista, mutta tuulista.

Kohta pääsimme ajamaan Sea Cliff Bridgen yli. Silta on rakennettu kymmenen vuotta sitten korvaamaan aivan kukkulan reunalla kulkevaa tietä, koska siellä oli maanvyörymiä. Ajoimme sillan vielä takaisin, että pääsimme parkkipaikalle toisella puolella ja kävelemään sillalle. Sillan jälkeen pääsimme vielä kääntämään rattia mutkaisia metsäisiä teitä pitkin. Ylhäällä oli näköalatasannetta sillalle päin.

Sea Cliff Bridge

Sea Cliff Bridge

Sitten moottoritielle ja kohti Sergen kotia Airbnb:n kautta. Saimme ajaa pitkään Sydneyn länsipuolelle, ennen kuin pääsimme perille omakotitaloalueelle. Halloweenin mukaan pukeutuneet lapset kulkivat ympäriinsä ja muutama talo oli puettu seitteihin ja muihin teeman mukaisiin koristeisiin. Vietimme illan Sergen ja hänen naisystävänsä kanssa. Serge kokkasi hyvää ruokaa ja kuulimme uskomattomia juttuja hänen elämästään. Vietämme täällä kaksi yötä. Täältä pääsemme huomenna kätevästi Blue Mountainsille ja maanantaina viemme auton pois Sydneyyn.


- ajokilometrit 248 km
- aika 8.00 - 16.45

perjantai 30. lokakuuta 2015

30.10 - Australia: Autolla Goulburn - Jervis Bay

Yö olikin kovin kylmä. Aamulla, kun nousimme autosta, sormia paleli, ja asteita oli vain noin +3. Peittojen alla kerrastoissa oli ollut lämmin. Lähdimme nopeasti seitsemältä liikkeelle, että saisimme olon lämpimäksi. Tankkasimme, ostimme täytetyn aamupalasämpylän leipomosta, kuvasimme kaupungin ison pässin ja pysähdyimme syömään, kun aurinko paistoi ja oli haihduttanut pian aamuisen sumun pois.

Goulburnin iso pässipatsas

Ajoimme ensin moottoritietä ja sitten turistireittiä kohti Moss Valea idempänä. Hämmentävää, kun moottoritiellä 110 km/h vauhdissa on liittymiä keskellä noin vain poikki tien kumpaankin suuntaan.

Moss Valen jälkeen lähdimme etelään päin kohti Morton National Parkia ja sen vesiputousta Fizroe Fallsia. Maksoimme vaaditun parkkimaksun. Kävelypoluilla oli useita näköalakohtia putoukselle (82 m korkea) sekä Kangaroo Valley-laaksoon ja myös toiselle Twin Falls-putoukselle. Äkkiä Lyrebird-lintu lauloi ja näimme sen polun reunalla. Kuulostaa vähän satakieleltä monipuolisen laulun takia. Tämä lintu voi matkia kuulemma vaikka moottorisahaa.

Fizroe Falls

Maisemaa Kangaroo Valleyyn.

Lyrebird eli Lyyrypyrstö

Laskeuduimme mutkaisia metsäisiä teitä vuoren seinämää Kangaroo Valleyyn, jonne ajoimme Australian vanhimman puisen riippusillan (v.1898) ylitse. Pysähdyimme ottamaan kuvan sen alta virtaavan joen luota.

Hampden Bridge

Sitten taas mutkateitä ylös ja alas seuraavaan laaksoon. Korkealla oli Cambewarra Lookout (600 m merenpinnasta) ja siellä kahvila. Otimme maisemakuvia ja kookaburrakin lennähti lähelle puuhun.

Maisemia Cambewarra Lookoutilta

Kookaburra puussa ja maisemia Cambewarra Lookoutilta

Saavuimme isoon kaupunkiin Nowraan yhdeltä, jossa söimme thairuokaa lounaaksi. Kaikki keskuskadut ovat Australian kaupungeissa samanlaisia, erinäköisiä lipallisia kauppoja vieri vieressä. Korkeita kerrostalo-alueita ei ole. Asuinalueilla on yksikerroksisia isoja omakotitaloja lähekkäin. Ja hyvin monissa on pihalla myytävänä-kyltti.

Nowran keskuskatua

Jatkoimme vielä etelään rannikolle Jervis Bayhin ja Hyams Beachille, jossa on kuulemma todistetusti maailman valkoisinta hiekkaa. Ilma oli tuulinen, mutta lämmin, noin 24 astetta.

Hyams Beach

Hyams Beach

Jervis Bayn kylästä Huskissonista etsimme viiden maissa leirintäalueen, josta valitsimme cabinin yöksi ihan läheltä meren rantaa. Viime yö sai olla viimeinen campervanissa. Lähdimme vielä kauppaan (koska viimeksi ostamamme leipä olikin jo homehtunut), ja ostimme mökkiin valkoviiniä, kanapihvejä ja guacamolea sekä paahtoleipää ja kirsikkatomaatteja, joista loihdimme herkullisen aterian illaksi cabinin keittiössä. Ei olekaan tullut kokkailtua itse tämän reissun aikana ruokaa kuin kerran aiemmin.


- ajokilometrit 211 km
- aika 7.05 - 17.00

torstai 29. lokakuuta 2015

29.10 - Australia: Autolla Canberra - Goulburn

Hemmottelimme itseämme hotellin täydellä aamupalalla, ennen kuin jatkoimme matkaa kohti Canberra Deep Space Communication Complex-paikkaan vajaan tunnin ajomatkan päähän lounaaseen. Jo lähestyessämme pilkotti peltojen välistä isoja antenneja, isoimman halkaisija 70 metriä. Näillä NASA kommunikoi avaruusluotainten kanssa. NASAlla on maailmassa kaksi muuta samanlaista keskusta.

Canberra Deep Space Communication Complex

Ilmaisessa infokeskuksessa oli kaikenlaista luettavaa avaruuteen, kuulentoihin sekä marsin ja pluton lentoihin liittyvää. Näimme ihka aidon kuukiven sekä näimme avaruusruokia ja saimme tietää miten avaruudessa käytetään vessaa. Vietimme infokeskuksessa pari tuntia.

Canberra Deep Space Communication Complex

Kuukivi Canberra Deep Space Communication Complexissa

Canberra Deep Space Communication Complex

Lähellä oli Tidbinbillan luonnonsuojelualue, jonne maksoimme infossa pääsymaksun ja ajoimme portista sisään. Kiertelimme muutaman kävelyreitin ja näimme yhtä lajia wallabeja, jotka ovat niin harvinaisia, että niitä on enää vain täällä. Niitä oli puistonhoitajat päästämässä juuri vapaiksi lääkärintarkistuksen jälkeen kuljetushäkeistä.

Näimme koaloja, tosin vain aidatulla alueella, emme yhtään ympäröivissä puissa. Näimme lintuja sekä papukaijoja ja kookaburran. Terraariossa ihastelimme vähän isompia liskoja, ja myöhemmin näimme yhden ihan luonnossa. Samoin näimme yhden käärmeen ylittämässä tietä. Onneksi olimme turvallisesti autossa.

Tidbinbillan luonnonsuojelualueella

Tidbinbillan luonnonsuojelualueella

Kookaburra Tidbinbillan luonnonsuojelualueella

Koala Tidbinbillan luonnonsuojelualueella

Kakaduja Tidbinbillan luonnonsuojelualueella

Luonnonsuojelualueella oli myös suuri todennäköisyys nähdä vesinokkaeläimiä luonnossa. Meille annettiin infossa vinkit mistä voi etsiä ja löysimme lopulta yhden. Se uiskenteli vikkelästi kauempana lammessa. Kiikareista oli taas hyötyä.

Vesinokkaeläin Tidbinbillan luonnonsuojelualueella

Päivä muuttui lämpimäksi ja aurinkoiseksi, asteita iltapäivällä noin 23. Lähdimme kiertämään Canberraa länsi- ja pohjoispuolelta kohti Goulburnia ja etsimme matkalta kauppaa. Löysimme kiertämisen jälkeen sellaisen jostain esikaupungista Dicksonista. Suunnittelimme viimeisten Australia-päivien ohjelmaa ja varasimme majapaikan Airbnb:n kautta la-ma-öiksi Sydneyn länsipuolelle. Maanantaina palautamme auton Sydneyyn. Viikon päästä torstaina lennämme Uuteen-Seelantiin eteläsaarelle Christchurchiin.

Kello oli yli viisi kun ehdimme moottoritietä pitkin Goulburniin, joten valitsimme kahdesta leirintäalueesta pohjoisemman. Kaupunkiin ajaessa meitä tervehti iso pässipatsas. Istun tätä kirjoittaessa auton etupenkillä, ja pari kookaburraa nauraa lähellä puissa.


- ajokilometrit 213 km
- aika 8.10 - 17.30

keskiviikko 28. lokakuuta 2015

28.10 - Australia: Autolla Tuross Head - Canberra

Aamulla heräsimme upeaan aurinkoiseen aamuun. Aallot löivät rantaan ikkunan takana. Söimme varmaan ensimmäisen aamupalan ulkona tällä reissulla palelematta auton ulkotuoleilla istuen.

Rauhallinen aamu auton sängyssä katsellen rannalle

Aamupalaa rannalla auton vieressä

Tänään olisi tarkoitus ajaa pohjoiseen Batemans Bayhin, josta lähtisimme länteen sisämaahan kohti pääkaupunkia Canberraa.

Ajoimme ensin Moruyaan, josta lähdimme maisematietä rannikkoa pitkin usean pikkukylän läpi. Batemans Bayssä puoli yhdeltätoista piipahdimme infolla katsomassa esitevalikoimaa ja tutkimme karttoja Canberraan. Varasimme hotellin valmiiksi booking.comista. Ajoimme sillan yli ja pysähdyimme kuvaamaan hurjasti ankkurissa keikkuvia veneitä.

Silta Batemans Bayssa

Ankkurissa keikkuvia purjeveneitä Batemans Bayssa

Pääsimme vuoristoon ja ajoimme mutkaisia teitä eukalyptusmetsien läpi, ennen kuin putkahdimme taas tasamaalle maaseudulle lehmien ja lampaiden sekaan.

Ennen Canberraan pysähdyimme Queanbeyan-nimisessä kaupungissa infolla, jossa täti lykkäsi käteen kartan ja kävelyreittejä eteläpuolella olevalle Googong Foreshores järvialueelle. Meillä oli sopivasti aikaa, joten lähdimme ylimääräiselle parinkymmenen kilometrin retkelle saman tien.

Matkalla Googong Foreshores järvialueelle

Kylttien ja navigaattorin surf duden avustamana löysimme perille järven eteläosaan London Bridge Arch-parkkipaikalle. Olimme aivan yksin peltoalueella, josta lähti 800 metrin kävely tälle erikoiselle kivikaarelle, jonka alle joki on syönyt aukon läpi joskus 20000 vuotta sitten. Kävelyreitti vei paikan päälle tämän kaaren yli. Kallio oli päällä kerrostunutta, eli ollut merenpohjaa.

London Bridge Arch

London Bridge Arch

Kasvi ja kerrostunutta maata

Näimme muutaman kengurun kauempana puiden alla paluumatkalla autolle. Emme kiertäneet 3,4 km luuppia, vaan palasimme samaa reittiä. Aikaa meni reilu puoli tuntia.

Kävimme vielä paluumatkalla järven pohjoisosassa katsomassa patoa, ennen kuin lähdimme Canberraan ja hotelliin Forrest-alueelle.

Paahdoimme paahtoleipää huoneessa neljän aikoihin, ennen kuin lähdimme autolla kiertelemään kaupunkia. Ilma oli aurinkoinen ja lämmin, reilu 20 astetta.

Ajoimme Telstra Towerille (linkkitornille) Black Mountainille sillan ylitse kaupungin pohjoispuolelle. Vuori itse on 812 metriä merenpinnasta ja torni on huippuun asti 195 metriä. Ajoimme mäen ylös parkkipaikalle ja maksoimme pääsymaksun torniin. Näköalatasanteet eivät olleet ihan ylhäällä asti. Korkealla olimme silti kaupungin yläpuolella. Alas ajaessa tuli puuskuttavia pyöräilijöitä ja pari lenkkeilijää vastaan. Kunnon treeni ylämäkeen.

Telstra Tower

Telstra Tower

Maisemia Telstra Towerista

Botanic Gardens oli mennyt viideltä kiinni, joten puistoon emme nyt ehtineet. Kaupunki oli hiljainen, kun kävimme kävelemässä saman tyyppisen sotamuistomerkin pihalla kuin Melbournessa. Sisätila oli myös mennyt kiinni. Täältä näki mahtavan ison pihan yli vanhalle ja uudelle parlamenttitalolle.

Sotamuistomerkki Canberrassa

Canberran vanha ja uusi parlamenttitalo kuvattuna sotamuistomerkiltä

Canberran vanha ja uusi parlamenttitalo kuvattuna sotamuistomerkiltä

Ajoimme vielä massiiviselle parlamenttitalolle, jonka pääsi kiertämään autolla ympäri ja talon alle parkkipaikalle. Kävelimme pihalle ottamaan muutaman valokuvan. Vartijat olivat vahdissa ovella. Parlamenttitalon lipputanko on suoraan linjassa vanhan parlamenttitalon sekä sotamuistomerkkitalon kanssa leveän ja pitkän kadun päädyissä. Vuorikin on suoraan taustalla. Sitten suunnistimme takaisin hotelliin.

Canberran parlamenttitalo

Canberran vanha parlamenttitalo sekä sotamuistomerkki kuvattuna uudelta parlamenttitalolta

- ajokilometrit 301 km
- aika 7.40 - 19.00

27.10 - Australia: Autolla Eden - Tuross Head

Näimme valaita ja delfiinejä :) Aamulla haimme aamupalaa kaupasta ja ajoimme katsomaan kaupungin eteläkärkeen sekä vielä Bass Streetin päähän näköalatasanteille. Kaukana näkyvät suihkut sekä mustat katoavat kohdat meressä olivat valaita. Muutama nähtiin ja sitten rannalle tuli lähelle pieni parvi delfiinejä. Valaista ei ehtinyt saada kuvaa ja olivat tosiaan kaukana. Näimme myös lentäviä pelikaaneja.

Edenin delfiinit

Edenin pelikaanit

Infosta karttoja mukaan ja matkaan. Lähes heti rannalla oli The Pinnacles, jossa oli lyhyt kierros katsomaan kallioseimämää, jossa valkoinen alaosa oli hiekkakiveä ja punainen yläosa saanut värinsä rautaoksidista.

The Pinnacles

Sitten poikkesimme Pambulassa rannalle, koska jossain luki siellä olevan kenguruita. Ei näkynyt, mutta suojainen oli poukama joen vieressä.

Pambulan ranta

Ajoimme Merimbulasta maisematietä Tathraan ja siitä takaisin päätielle Begaa kohti. Täällä olisi ollut Mimosa Rocks National Parks, mutta täynnä sorateitä, niin jätimme ne väliin.

Lähdimme Bermaguihin, jossa söimme kahden jälkeen lounaaksi fish and shipsit sataman kahvilassa. Kartassa luki Blue Pools, jota kävimme katsomassa; se oli uima-allas meren vieressä, osittain ihmisen muovaama.

Bermaguin satama

Bermaguin Blue pools

Ajoimma sivutietä pienten kyläpahasten Tilba Tilban ja Central Tilban läpi Naroomaan. Kartassa oli Glasshouse Rock, joka löytyi hautausmaan kulmalta. Jos olisi kävellyt lähemmäs rannalla, olisi löytynyt pari erikoisen värikästä kiveä (tarkistin asian jälkikäteen). Kartassa lukevan Bar Rock Lookoutin alla taas oli Australia Rock, jossa oli Australian kartan muotoinen aukko kivessä.

Bar Rock Lookout

Australia Rock

Oli aika keksiä yöpaikka, joten käännyimme Tuross Headille rantaan päin, koska mainostivat leirintäaluetta aivan rannalla. Kävimme katsomassa paikkaa ja saimme todellakin paikan aivan rannan tuntumasta.

Tuross Headin leirintäalueella

Tuross Headin leirintäalueen ranta

- ajokilometrit 234 km
- aika 7.10 - 18.00